El projecte “Agermanament de centres escolars amb la pagesia” i la “Cúpula Gustum” arriben a escoles de Barcelona i àrea metropolitana amb una prova pilot

23 Gener 2024 | La Cúpula Gustum | Barcelonès
CúpulaGustum_BCN2024
Avui dimarts 23 de gener arriba la “Cúpula Gustum” als centres escolars que participen al projecte pilot Agermanament de centres escolars amb la pagesia”. Aquesta iniciativa forma part de l’Estratègia alimentària de Catalunya i té com a objectiu transmetre i visualitzar, entre els alumnes de les escoles de primària, la realitat del món rural català. 

Durant el projecte es portaran a terme activitats dirigides a l’alumnat perquè aprenguin sobre la realitat del sector primari, entre elles la visita a les escoles de productors. També es promourà que l’alumnat conegui com funciona el seu menjador escolar i es farà un acompanyament per facilitar que, des del menjador del centre, es treballi amb un productor/a proper per a incloure les seves produccions al menú escolar.

El coneixement sobre la realitat del món rural es transmet mitjançant diverses activitats, una d’elles, l’anomenada “Cúpula Gustum”, una gran instal·lació semiesfèrica i immersiva en format 360º, coordinada per l’Associació Leader de Ponent, que mostra com, qui i on es produeixen els aliments que tenim diàriament a taula.

Mitjançant aquesta cúpula, i els sis jocs col·lectius que l’acompanyen, els alumnes de cicle mitjà i superior de Primària adquireixen coneixement sobre els oficis relacionats amb la producció alimentària i aprenen conceptes com alimentació sostenible, agricultura, elaboració ecològica i desenvolupament territorial. En concret, la proposta inclou 14 càpsules interactives sobre els productes làctics, els càrnics, l’arròs, els llegums, els fruits secs, l’oli d’oliva, la mel, el vi, els cereals i els seus derivats, la fruita i la verdura, la tòfona i els bolets, peix i marisc, embotits i la cervesa.

La instal·lació de la Cúpula Gustum tindrà lloc a quatres escoles ubicades a Barcelona i àrea metropolitana, en les dates següents:

- Dimarts 23 de gener: Escola Mercè Rodoreda. Carrer Vesuvi, 35 de Barcelona.
- Dimecres 31 de gener: Escola La Floresta. Carrer Camí de San Pagan, s/n de Sant Cugat del Vallès.
- Data a concretar del mes de gener: Escola Baldomer Solà. Avinguda del Marquès de Mont-Roig, 178 de Badalona. 
- Dimecres 21 de febrer: Escola Marinada. Rambla Caçador, 17-19 de Barcelona.

El projecte “Agermanament de centres escolars amb la pagesia” forma part de l’Estratègia alimentària de Catalunya i es vincula amb reptes com reforçar l’autoestima alimentària de Catalunya i garantir l’arrelament de la població a les zones rurals. Es porta a terme amb la col·laboració de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) i l’Associació Leader de Ponent. La cúpula Gustum està finançada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya (DACC), el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el projecte Europeu Prima Switch to Health.

Comparteix a les xarxes socials!

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.