La Cúpula Gustum

Proposta pedagògica amb l'objectiu de donar a conèixer i valorar la producció agroalimentària de l’àmbit rural, els productes que s’hi elaboren, el paisatge que generen i quin impacte té el consum d’aquests en la nostra economia i tradicions.

L’alimentació és, sens dubte, una necessitat bàsica per als éssers vius, necessiten alimentar-se per viure. Però per a les persones, és quelcom més, és:

  • UNA QÜESTIÓ CULTURAL: produïm i elaborem el nostre menjar segons les nostres costums i tradicions, íntimament lligades al lloc on vivim.
  • UNA QÜESTIÓ SOCIAL: durant els àpats compartim una taula, amb altres persones compartint vivències i experiències.
  • UNA QÜESTIÓ DE SALUT: la dieta que ingerim influeix directament sobre la nostra salut.

La bona taula i la bona cuina, però, són viables perquè tenim bons productes a l’abast. El món rural té un paper fonamental en l’alimentació ja que és on es produeixen les matèries primeres i on s’elaboren la majoria dels aliments que ens arriben a taula. Tot plegat, un patrimoni del nostre país que cal fer conèixer i valorar.

L’Associació Leader de Ponent, mitjançant el seu projecte Gustum, presenta aquesta activitat amb la qual vol donar a conèixer i posar en valor la producció agroalimentària de l’àmbit rural, els productes que s’hi elaboren, el paisatge que generen i quin impacte té el consum d’aquests en la nostra economia i tradicions.

Aquesta proposta d’activitat educativa rep el nom de ‘La Cúpula Gustum’, degut a la seva instal·lació central, un espai inflable i semiesfèric que ofereix al públic una experiència visual immersiva per descobrir zones rurals on s’elaboren molts dels productes bàsics de la nostra dieta.

Per apropar-ho als infants, ofereix un material educatiu, complert i adaptable a les diferents realitats escolars, adreçat principalment a alumnes de Cicle Mitjà i Superior de Primària que es compon dels següents recursos didàctics:

La Cúpula Gustum. Es tracta d’un inflable que permet la immersió en una experiència visual 360⁰ per conèixer com, qui i on es produeixen els principals aliments que tenim diàriament a taula, com els làctics, la carn, l’arròs, la fruita i verdura, etc. En concret, la proposta inclou 14 càpsules temàtiques d’aproximadament 5 minuts de duració cadascuna, més una càpsula d’introducció, on s’explica i es posa en situació als visitants. La recomanació és escollir entre 4 o 5 càpsules a projectar per sessió, ja que la durada és d'1 hora lectiva. La projecció està conduïda per un monitor, que fa la presentació i va intervenint segons la necessitat que es vegi en cada moment. 
Dossier explicatiu de la Cúpula Gustum

Vídeo explicatiu de la Cúpula Gustum


Jocs col·lectius
. Per aprofundir en la temàtica, s’ofereixen un seguit d’activitats i jocs, en els quals els infants treballen en grup, interpreten taules i mapes, analitzen i reflexionen sobre diverses problemàtiques, interactuen de forma oral en llengua catalana i anglesa, etc. Les activitats estan dissenyades perquè els mestres les puguin dinamitzar fàcilment a partir d’una explicació i d’uns materials que les acompanyen. Els jocs es poden muntar simultàniament quan s’instal·la la Cúpula, ja sigui al pati, en una plaça o a les aules, i tenen una durada de mitja hora lectiva cadascun aproximadament
Dossier explicatiu dels jocs col·lectius


Guia didàctica
. Inclou propostes d’activitats d’aprenentatge per fer dins i fora de l’aula, que es poden utilitzar com a projecte transversal o com a activitats concretes d’aprofundiment. 
Guia didàctica per als alumnes

Guia didàctica per als docents


DIMENSIONS

La Cúpula Gustum quan està inflada té aquestes dimensions: 6 metres de diàmetre x 3,70 metres d'alçada.


Està preparada per ser muntada en un lloc amb aquestes condicions: Recinte interior, que disposi de punt de llum, sala amb dimensions mínimes de 8m d'amplada i 5m d'alçada i lloc aïllat del soroll

CAPACITAT

35 menors d'entre 3 i 6 anys

30 menors d'entre 7 i 12 anys

25 menors d'entre 13 i 18 anys


ÍNDEX DE CÀPSULES
0. Introducció

5. Oli d'oliva

10. Bolet i tòfona

1. Productes làctics

6. Mel

11. Peix i marisc

2. Carn

7. Vi

12. Embotits

3. Arròs

8. Fruita i verdura

13. Cervesa

4. Llegums

9. Cereals i productes derivats

14. Fruits secs

Itinerància de La Cúpula Gustum

ANY 2020

20/1/2020 Escola Santa Eulàlia i Escola La Valldan

21/1/2020 Escola Terra Nostra

22/01/2020 Escola Sant Marc (Cal Bassacs) i FEDAC Gironella

23/01/2020 Escola Sant Quirze Safaja, Escola Josep Orriols Roca i Escola Pia

04/02/2020 Escola La Salle Figueres
12/02/2020 Escola Salvador Ninot el Sarral

13/02/2020 Escola de Maspujols

18/02/2020 Escola Vinyet Solsona, Escola Setelsis Solsona i Escola Arrels Solsona

19/02/2020 Escola R.F. Esteve- GuissonaGrups d'acció local implicats

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.