Marca territorial
vall del corb

La Vall del Corb és un territori que té històricament una tradició d’identitat geogràfica i s’està intentant dinamitzar a nivell econòmic i turístic.

La Vall del Corb és una zona situada entre la Conca de Barberà i l'Urgell i s’estén a banda i banda del riu Corb, al llarg del seu descens des de Rauric fins a Bellpuig. És una zona rural força deprimida ja que està en creixent regressió econòmica i demogràfica.

Aquesta zona es caracteritza per un paisatge agrari i forestal, paisatge cultural que resulta d’una antiquíssima relació entre la natura i l’activitat humana, mosaic de camps de cereals, vinyes i oliveres en convivència amb clapes de bosc que els fan susceptibles de la descoberta turística. Tot ell lligat pel nexe del riu Corb, que incorpora l’atractiu del paisatge fluvial.

Amb l’objectiu de mantenir la unitat entre els pobles d’aquesta Vall i així potenciar i revitalitzar turísticament aquesta zona, l’any 2000 va néixer l’Associació de la Vall del Corb, que té el suport permanent del projecte Gustum.

L'Associació de la Vall del Corb, fa anys que va treballant amb l’objectiu de dinamitzar a nivell econòmic i turístic un territori que té històricament una tradició d'identitat geogràfica. Des de la seva creació s’ha impulsat la celebració de jornades de reflexió i debat al voltant de la dinamització, el desenvolupament i el futur d’aquesta Vall. 

Per portar a terme aquest projecte, l’Associació de la Vall del Corb considera important comptar amb la participació dels diferents agents socials i econòmics del territori.


Accions de referència

Vins del Riu Corb

Vins del Riu Corb és una iniciativa nascuda al juny del 2014 i impulsada pels cellers L’Olivera Cooperativa, Cercavins, Casa Pardet, Cal Cabo Celler, Petit Duran, Analec i Comalats, que s’han unit per a promocionar la Vall del Corb i els seus vins. Aquests cellers ofereixen visites guiades a les vinyes, als cellers i també maridatges, tot mostrant el patrimoni de la vall del riu Corb, que passa per les comarques de l’Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà. Vins del Riu Corb compta amb l’acompanyament del projecte Gustum.

Els vins i escumosos que s’elaboren als pobles de la vall del riu Corb reben la DO Costers del Segre –Vall del Corb. Tenen la característica que es cultiven en un territori en què bufa la marinada, un vent que suavitza la calor de l’estiu i contribueixen a alentir la maduració del raïm amb què s’elaboren els vins i els escumosos. Per això, els vins que s’obtenen tenen una graduació alta, però no excessiva, i copsen un caràcter determinat, molt lligat al territori de secà i d’interior.

Els responsables d’aquests cellers són viticultors, produeixen raïm i també elaboren els vins, cosa que els permet treballar el cep des de la tradició i la coneixença del cultiu. Potenciar l’enoturisme i promocionar el territori de la vall del riu Corb és l’element comú que ha mogut els cellers de Vins del Riu Corb a unir-se i a caminar plegats. Als cellers que van impulsar aquesta iniciativa s’hi han afegit el Celler Carviresa i Boldú Viticultors.

Facebook Vins del Riu Corb
Twitter Vins del Riu Corb

I ara també, visita la nova web de La Vall del Corb!

Trosfood Vall del Corb

Tros Food Vall del Corb és una iniciativa turístico-gastronòmica que pretén donar a conèixer aquest territori paisatgísticament i mitjançant els productes agroalimentaris que s’hi elaboren. 

Aquesta acció la impulsa l’Associació de la Vall del Corb juntament amb diferents productors i restauradors de la zona, i compta amb el suport de Gustum. 

Aquesta iniciativa va néixer al maig del 2016 i constava d’una ruta circular en la que els participants, a més de gaudir de la passejada, van poder anar degustant en diversos punts d’intendència alguns productes de la vall preparats per cuiners del territori i assaborir els olis, les cerveses i els vins que s’hi elaboren.

Mitjançant aquesta activitat, el que es pretén és apropar als participants a un territori desconegut i que té molt per oferir. I any rere any donar-ne a conèixer el seu potencial turístic organitzant el Trosfood en diferents municipis de la Vall.

Facebook Trosfood


Pla d 'acció

Al juliol del 2016 l'Associació de la Vall del Corb conjuntament amb l'Associació Leader de Ponent van organitzar una jornada en la que es van recollir nombroses propostes  d'accions per avançar en el desenvolupament de la marca territorial de la Vall del Corb. 

Com a conclusió principal del taller es va definir que era necessari fer un pla d'acció participatiu que ajudés a baixar el projecte de la Vall del Corb de l'imaginari al paper, que ajudés a definir les accions a desenvolupar i la seva prioritat, i que a l'hora fos una carta de presentació del projecte de la Vall del Corb per a demanar ajuts a les administracions. 

Així doncs, durant els mesos d'agost, setembre i octubre del 2016 una empresa s'ha ofert i ha estat treballant en el "Marc estratègic i pla d'acció per al desenvolupament agroalimentari i turístic  de de la Vall del Corb". El treball conté:

Diagnosis, característiques físiques, demogràfiques i econòmiques de la Vall.
Recull del treballs fets a la Vall els darrers 10 anys.
DAFO.
Objectius i línies estratègiques.

El treball s'ha realitzat a partir d'entrevistes amb actors locals i persones d'interès i conclou amb un debat participatiu de les accions proposades.


Productors i col·lectius implicats

Grups d'acció local implicats

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.