Xolís d’Adons, embotits amb aires de l’Aneto i la Maladeta

Xolís d'Adons és una empresa situada a Adons, un petit poble pirenenc de l'Alta Ribagorça situat a 1400 metres per sobre del nivell del mar, que es dedica a l'elaboració artesanal de la carn de porc.

La Marta Serradell és l'encarregada de la firma, i elabora embotit natural artesà havent recuperat les antigues receptes ancestrals de les cases de pagès, aconseguint en els embotits aquell gust d'abans de rebost, assecats al celler amb els aires de l'Aneto i la Maladeta.

1. Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l'evolució del vostre sector?

La meva opinió del comerç de proximitat és molt bona, de primera mà els clients saben el que mengen, fins i tot com s'elabora i com es produeix, i això cada cop la gent i els clients ho valoren molt més. L'evolució del meu sector ha estat molt positiva.

2. Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

L'any 2009 vaig fer un canvi de vida, vaig anar viure en un petit poble de muntanya, Adons (Alta Ribagorça) a 1400m alçada, on el clima em permetria poder elaborar uns embotits únics com els d'abans que és feien a cases de pagès. El meu objectiu era aconseguir fer els embotits recuperant les antigues receptes ancestrals de les cases de pagès i poder comercialitzar-los, donar a conèixer de primera mà com es fan, i el que es menjava al món rural.

La trajectòria de 7 anys és que he aconseguit l'objectiu que m'havia proposat i és que en venc tot el que produeixo, i no puc elaborar més, ja que elaboro tot el temps d'hivern per poder assecar al natural al celler, i el temps no em dóna per poder fer més, necessito molt de fred i baixes temperatures. El canvi climàtic m'està també afectant en la producció.

3. Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

La gamma de productes són tot un ventall: el Xolís (llonganissa per la resta de Catalunya) el meu producte estrella, he rebut primers premis en els concurs d'embotits del Pirineu des del primer any de trajectòria.

La Secallona, xoriç vermell, panxeta i llom assecats, bulls, botifarres, patés, pa de fetge.

Elaboro triant les millors carns del porc: el pernil, l'espatlla, el llom i la panxeta, es trinxen, s'amassen, es salpebren i s'emboteixen. Després es pengen per assecar al rebost obrint i tancant les finestres cada dia aprofitant els corrents d'aire que venen de l'Aneto i la Maladeta durant el rigorós hivern, que és quan faig l'embotit.

4. Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Per què la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

Són únics, són elaborats al natural a 1400m i únics perquè a Catalunya sols hi som dos productors amb registre sanitari industrial que assequem al natural i no afegim cap conservant, colorant, lactis ni res que surti de la sal i el pebre, que és la base de conservació. Únics amb el gust de rebost d'abans.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.