Olis RIUS D’OR, història de l’oli d’oliva

Els orígens d'Olis RIUS D'OR es situen al nord-oest de la Terra Alta, propers a la Vall de l'Ebre, on es troba el poble de La Fatarella. RIUS D'OR és una petita empresa que neix de la unió entre dues famílies RIUS, vinculades històricament amb arrels i tradicions agrícoles, les quals es van anar especialitzant amb l'elaboració d'oli verge extra catalogat com d'Alta Gamma. Complementen el nom D'OR fent referència al color característic de l'oli.

Elaboren i envasen oli, extret única i exclusivament de les seves finques. El dia a dia i la producció limitada els hi permet fer un seguiment exhaustiu de tot el procés. "Estem al damunt de les oliveres i les cuidem com un més de la nostra família". El mètode que segueixen es basa en què un cop l'oliva està al seu moment òptim de maduració, és collida i transportada amb cura fins al molí. Allà es neteja i s'aplica una extracció amb fred que ajuda a conservar totes les característiques de les olives sanes, sempre abans de les 24 h. Per últim, emmagatzemen el preuat suc d'oliva a la bodega d'Olis RIUS D'OR, on descansarà aïllat fins a ser embassat a demanda del client.
Valors elevats que han de seguir per obtenir aquests olis d'alta qualitat, amb personalitat pròpia, gran intensitat aromàtica i pronunciats atributs positius a l'entrada en boca.

1. Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l'evolució del vostre sector?

Com a pagesos i elaboradors d'oli, ens sentim plenament identificats amb el comerç de proximitat. Podem dir que l'oli d'oliva verge extra és un gran "aliat" de la dieta mediterrània, considerada pels científics com la més sana del món, i el prestigi mundial dels cuiners catalans, que han convertit la cuina de Catalunya en capdavantera del món, gràcies en part a productes com els nostres.
El treball, dedicació i esforç ens fa tenir un producte referent en restaurants d'àmbit comarcal, a més de tenir repartits diferents punts de venda Gourmet per les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona.
Fomentem aquest comerç en les participacions de diferents Fires, activitats oleoturístiques i gastronòmiques, les quals ens ajuden a dinamitzar el producte i alhora donar-nos visibilitat i valor fora del nostre camp.

2. Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

Aquest és el tercer any que estem immersos en el bonic i exigent món de l'oli.
El constant descens del preu de l'oliva ens va portar a iniciar un projecte nou, ple d'il·lusió on poder buscar una alternativa per tirar endavant el fruit que tant ens estimàvem. D'aquí l'aposta decidida per elaborar un oli propi d'alta gamma per posar-lo a disposició del consumidor més exigent, primant la qualitat abans que el rendiment del producte.
Amb poc temps hem experimentat un creixement tant intern com extern, contribuint a preservar el patrimoni paisatgístic plantant oliveres ecològiques, esporgant i sanejar les velles, reconstruint els marges de pedra seca amb l'objectiu de produir a mig/llarg termini una major quantitat d'oliva, degut en part a l'augment de demanda.
La clau de l'èxit, sens dubte, és la petita producció, ja que facilita tenir una cura meticulosa i controlada de tot el procés i ens permet diferenciar-nos de la competència més gran. Motiu per aconseguir aquests alts nivells de qualitat.

3. Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

Tenim dues varietats ben diferenciades: l'oli verge extra arbequí (es caracteritza pel sabor afruitat, amb "cos", connotacions d'herba i/o fulla i aromes que recorden diversos fruits, principalment el tomàquet i l'ametlla verda, d'entrada dolça en boca, fent-se presents l'amarg i el picant de forma notòria i equilibrada) i l'oli verge extra empeltre amb DOP Terra Alta (de sabor dolç, sense amargor ni picor i amb un romanent de nou verda, ideal per aquells plats on es vulgui potenciar el seu sabor).

D'altra banda, tenim la versió més gourmet catalogada com RIUS D'OR "PREMIUM", extreta d'olives verdes, la qual ens permet obtenir uns olis amb alt nivell d'amargs i picats pels paladars més exigents. Treballem també amb finques cultivades i conreades ecològicament amb la certificació corresponent per part del CCPAE i amb Denominació d'Origen Protegida Terra Alta anomenat ecoRIUS D'OR, un oli més natural i sa que repercuteix directament amb el sabor.

Actualment tenim els segells del CCPAE, Agricultura eco UE, Denominació Origen Protegida Terra Alta, Venta de Proximitat i Producció Integrada. Signes de qualitat que dóna un valor afegit als nostres productes.

4. Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

El factor diferenciador el trobem en el procés de l'obtenció de la matèria primera "com més sana arriba l'oliva al molí millor oli s'extreu" i la bodega, on tenim l'oli a temperatura ambient, sempre a les fosques i amb dipòsits d'última generació sempre plens (per evitar l'entrada d'oxigen), cada setmana es comproven les propietats de les diferents varietats i es fan cupatges si és necessari.
Actualment estem impulsant l'oleoturisme per tal de fomentar el turisme local, gaudint de la natura i gastronomia de la nostra terra. Fem activitats com: visites a bodega, jornades d'introducció al tast d'olis, ruta de les perxes del poble, tallers relacionats amb l'oli, menú maridatge als restaurants de la zona i recentment l'activitat d'Apadrinar la teva Olivera.
Tot l'esforç realitzat durant l'any ha tingut el seu reconeixement, ja que aquest 2016 hem rebut 3 premis: 1r Premi Terraltí al millor Oli PREMIUM, 2n Millor Oli emprat a la DOP (Móra la Nova), 1r Premi Millor Oli amb DOP Terra Alta (EMD Jesús), però la satisfacció més gran és i està sent saber arribar als gustos del client, fer que coneguin les propietats i qualitats d'un bon oli i posar a la seva disposició un oli diferent al que poden estar acostumats.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.