Mel Muria, l’empresa d’apicultura referència del Perelló, Baix Ebre

Productes naturals de màxima qualitat com la mel, el pol•len, el pròpolis i la gelea reial, que són comercialitzats arreu del territori català i d’Espanya, són el resultat d’una àmplia experiència i coneixement de l’apicultura després de 6 generacions treballant amb les abelles des de 1810. Es tracta de l’empresa Muria, i ells són els protagonistes d’aquest article i un dels productors destacats d’aquest mes de juliol. Coneix-los!

Muria és una empresa que des de fa 6 generacions treballa amb les abelles. Hi ha constància escrita de l’activitat des de 1810, passant de generació en generació. Actualment, a Mel Muria es continuen fent la tradicional transhumància seguint les diferents floracions del territori per tal d’aconseguir productes naturals de màxima qualitat com la mel, el pol•len, el pròpolis i la gelea reial. La principal activitat de l’empresa és la producció, envasat i comercialització de les mels (romaní, taronger, farigola, mil flors, etc) que produeixen les instal•lacions ramaderes. Actualment tenen més de 2000 arnes. La mel que produeixen, comercialitzada sota la marca Mel Muria, arriba arreu del territori català i a la resta d’Espanya.

A partir d’agost de 2011, MURIA emprèn un altre repte: la posada en funcionament del Centre d’Interpretació Apícola MURIA, una iniciativa innovadora creada amb l’objectiu de divulgar la cultura i la tradició del món de la mel i les abelles. El Centre, de més de 300 metres quadrats, ofereix un recorregut pel món de les abelles a través de diversos espais on les noves tecnologies permeten al visitant aprofundir de manera interactiva i didàctica en el món l’apicultura.

Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l’evolució del vostre sector?

La venda de proximitat per nosaltres és molt important, per això tenim el Centre d’Interpretació Apícola. Poder comprar mel directament de l’apicultor, veure com treballa, que expliqui el procés i d’importància de l’abella per la seva funció pol•linitzadora, és una de les coses pel que sempre hem apostat. Per sort estem en un lloc que té molta varietat de vegetació i clima Mediterrània que ens ajuda molt amb aquest tema, poder des d’aquí obtenir tantes varietats de mel per oferir als nostres clients. I com menys impacte al medi ambient millor per les abelles que estan cada vegada més en perill, i un món sense abelles no seria un món tal i com el coneixem avui en dia, ja que les abelles són els insectes que pol•linitzen més, a prop d’un 70%.

Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

L’apicultura ens ve de família, des de l’any 1810 que treballem amb les abelles. Nosaltres la 5ª i 6ª generació veiem més enllà de l’apicultura, no ens conformem només amb ser apicultors, som innovadors. L’any 1999, MEL MURIA es va traslladar a les instal•lacions que ocupa actualment, un magatzem de 800m², situat a l’entrada del Perelló, per poder ampliar el negoci i optimitzar el treball, amb la ubicació de les oficines; el magatzem, on hi ha els bidons de mel que arriben dels arnars; la planta envasadora automàtica, on s’envasa la mel; la zona del producte acabat, amb els pots de mel a punt de sortir al mercat; així com tota la maquinària necessària per millorar les condicions de treball. També vàrem posar en marxa un museu apícola creat a partir del patrimoni cultural de l’empresa, basat en un conjunt d’estris de l’apicultura de diferents èpoques, eines antigues d’apicultura, diversos documents relacionats amb la història apícola de les Terres de l’Ebre, la font de mel, i un eixam d’abelles vives. El procés d’adaptació de les nostres instal•lacions i del nostre concepte de l’apicultura ha estat constant, com ho demostra el canvi de les caixes tipus Layens per les caixes tipus Dadant que fan més fàcil i còmode el treball de l’apicultor. A més, els darrers anys també hem adquirit un vehicle adient pel canvi de les caixes i adaptat per realitzar una transhumància, diversos aparells i equipaments tecnològics, i una segona nau de 600 metres quadrats. I amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer encara més tot el que envolta el curiós món de la mel i les abelles, l’any 2011 la nostra empresa ha creat ara i posat en funcionament el CENTRE D’INTERPRETACIÓ APÍCOLA “MURIA”, una iniciativa sorgida de l’esperit emprenedor i innovador amb l’objectiu de divulgar el món de les abelles, realitzem diversos tallers i activitats per totes les edats. Tampoc no parem aquí a l’any 2014 llancem una nova gamma de mel de luxe al mercat artMuria amb l’objectiu de que la mel sigui una expressió de la naturalesa generosa i única, una essència que les abelles converteixen en un verdader luxe, la mel. I sense ganes de parar al 2016 una gamma de productes ecològics. Actualment tenim 500 arnes ecològiques i produïm una gamma de mel i pol•len i una gamma de mel amb un valor afegit; mel amb all negre, amb canyella, cúrcuma, etc. Guanyador del premi millor producte Bio Biocultura Barcelona 2016.

Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

Actualment oferim 12 varietats de mel, 11 varietats de mel ecològiques, i 9 varietats de mel ecològiques, benestar i plaer (all negre, canyella, cúrcuma, vainilla, gingebre, cacau, gelea, pol•len fresc, pròpolis); el pol•len d’abella tan normal com ecològic i també fresc, la gelea reial fresca i en ampolles, normal i ecològic, espelmes de cera d’abella; una gamma de cosmètica apícola i productes dietètics de pròpolis. La gamma de artMuria.

En quan al valor diferencial, què fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

Muria té al darrere 5 generacions d’experiència i saber fer, és un producte de qualitat que no es troba a qualsevol lloc, només a dietètiques, herbolaris/herboristeries, i a partir d’ara a botigues ecològiques. La nostra mel està avalada pels nombrosos premis que ha obtingut any rere any en diferents concursos. La transparència de la nostra empresa, el fet que els clients poden venir, visitar el Centre veure el procés d’elaboració, fins i tot vestir-se d’apicultor i visitar les nostres abelles i que vetllem per divulgar la cultura i tradició apícola i donar a conèixer la importància que té la pol•linització de les abelles, fa que Muria sigui única.

Sin título

Sens dubte queda clar que l’empresa del Perelló, del Baix Ebre, són uns autèntics dedicats, apassionats i professionals de l’apicultura.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.