Josep Soldevila, productor de patates del Bufet d'Orís

Sóc en Josep Soldevila, representant de l’Associació de Productors de la Patata del Bufet d’Orís. A la meva famíla som pagesos i ramaders d’Orís de tota la vida. Tenim vaquí de llet i, a més, fem patates del bufet. La llet la venem a la Cooperativa Plana de Vic i les patates del bufet les venem els diumenges del mes d’octubre mitjançant el Mercat de la Patata del Bufet d’Orís. Per tant, podem dir que les patates les venem directament al consumidor.

Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l’evolució del vostre sector?

El comerç de proximitat té possibilitats sempre i quan es tracti d’una producció limitada i amb un plus de qualitat que pugui donar un valor afegit. En el nostre cas, ja vàrem començar a fer patates del bufet amb la intenció de vendre-les al mercat de la Patata del Bufet d’Orís ara ja fa 23 anys. Ara està molt de moda recuperar varietats autòctones, del territori, i promocionar els productes de casa, de km0, però quan nosaltres vam començar amb la patata del bufet i el mercat d’Orís l’any 1995 era molt diferent. Vam ser capdavanters.

Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

Els primers anys la idea del mercat va sorgir d’uns quants productors de la comarca d’Osona per tal de recuperar el conreu de la patata del bufet, perquè és una varietat que s’havia cultivat molt en aquest entorn i és emblemàtica de la Plana de Vic. Amb els anys s’ha anat consolidant com un dels mercats més coneguts de la comarca arreu de Catalunya i amb una clientela fidel.

Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

Produïm dues varietats de patata del bufet: bufet blanc i bufet negre. Les venem en bosses de 5 Kg o en sacs de 25 Kg.

Pel que fa al procés de producció, a l’hivern s’adoben els camps, es llauren i es deixen reposar fins al març, a la primavera, que és quan es planten les patates. Les llavors les anem a buscar a uns petits productors de patata de llavor del Solsonès. A finals d’estiu, quan la planta ja està morta, és el moment d’arrencar les patates i de guardar-les al magatzem. Després ve la feina d’ensacar-les i embossar-les per al mercat.

Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

La patata del bufet és una patata molt blanca, d’una textura suau i cremosa. A diferència d’altres varietats es pot cuinar de diverses maneres i no es desfà a l’hora de bullir-les. A més a més, és una varietat autòctona adaptada al país. És una patata poc productiva comparada amb altres varietats que han vingut de fora, però que té una qualitat culinària molt superior i una producció limitada.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.