Josep Costa, jubilat, agricultor i escairador de Cal Rosal

Jubilat, agricultor i escairador de Cal Rosal, Josep Costa, amb més de 70 anys segueix realitzant la feina d’escairar el blat de moro. Ell creu que el futur del blat de moro escairat sobreviurà, que tot i ser una feina insòlita, no morirà mai perquè sempre hi haurà algú que agafarà el relleu.

Tot i estar jubilat escaira uns 30 quilos, que són els màxims que es poden posar al molí per escairar-los bé i valen uns 14€. Llegeix més i coneixeràs la història de l’ofici d’en Josep Costa.

1. Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l’evolució del vostre sector?

La venda de proximitat la faig directament a restaurants i botigues que m’ho demanen. Escairo per altres agricultors que en tenen i que són hortolans que alguns ho fan per consum propi i altres que els venen a botigues per treure algun benefici extra. Només som dues persones que escairem, abans n’hi havia 4 però s’han anat jubilant. El guany està a escairar el blat de moro per altres.

2. Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

Vaig iniciar l’activitat fa més de 30 anys, quan encara hi havia el meu sogre. Actualment planto el blat de moro i faig tot el procés d’escairar des de fa 30 anys.

3. Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

La llavor de blat de moro escairat la tinc des de fa 30 anys quan me la va donar el meu sogre. Encara és la mateixa.

Jo conservo el blat en una caixa d’acer inoxidable sota el magatzem, que és molt fresc i ben tancat. Jo no el congelo; com que visc en una casa de pagès, es conserva molt bé. Abans es feia amb un cub de cendra d’alzina, estovat amb aigua i a mà, i s’espellofava segons et cansaves, el blat era diferent, era groc una altra varietat, no blanca. I després ja es va fer amb el molí però amb un ruc que donava voltes i feia moure la pedra i se li tapaven els ulls perquè no es maregés.

4. Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

Sens dubte el meu valor diferencial és la qualitat de la llavor, ja que és una varietat molt antiga. La llavor la tinc des que me la va donar el meu sogre i encara és la mateixa. Una vegada vaig fer una prova amb una llavor de Madeira i no em va anar bé perquè no va ser productiva, me la va portar un conegut i em va dir que la provés. Després d’això sempre més he anat treballant amb la meva.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.