Formatges L’Oliva, la mestria artesanal

Formatges L’Oliva és una petita formatgeria artesanal, que fa cinc anys que elaboren formatges de cabra en una masia als afores d’Oliana. Actualment, disposen d’un ramat de cabres que pasturen pels boscos del voltant, amb l’objectiu que acabin proveint la millor llet per a seguir fent productes exclusius de màxima qualitat.

1. Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l’evolució del vostre sector?

Pel tipus de producte que oferim nosaltres, el comerç de proximitat és essencial, tan si es tracta de la nostra parada en una fira o mercat com en botigues o restaurants. Per nosaltres és important la confiança amb el botiguer i amb el consumidor final, sobretot que aquest conegui d’on prové el formatge que compra i tot el que hi ha al darrere. El sector dels formatges artesans es troba en un moment de gran evolució, hi ha molts projectes nous iniciant-se amb gent jove, amb moltes idees i il·lusió. S’estan creant molts formatges nous i molt bons. Creiem que si el públic ens acompanya, pot ser un sector amb molt de recorregut en els anys vinents.

2. Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

Aquesta aventura va iniciar aproximadament cinc anys enrere. Nosaltres no proveníem del món rural. Veníem de Barcelona i ens dedicàvem al món del disseny, de la publicitat, de la imatge… que també era el món de les presses, la immediatesa, el consum i la competitivitat. Venir a fer formatges al Pirineu va ser la via que vam trobar per fer un gir al nostre dia a dia cap a un que anés més d’acord amb la nostra manera de veure la vida. El nostre principal objectiu és fer de Formatges L’Oliva un projecte cooperatiu, respectuós amb l’entorn, on ens puguem sentim identificats… i si pel camí aconseguim fer uns bons formatges que agradin a la gent, serà fantàstic!

3. Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

Nosaltres oferim formatges artesans a partir de llet crua de cabra (tot i que també en tenim algun de pasteuritzat), i d’altres productes frescs com el recuit. En total unes sis referències, que van des de formatges més tous, de quallada àcida, fins a pastes premsades de més llarga maduració. Tot i que ens els estimem tots, per a nosaltres el més especial es L’ORRI, un formatge macerat en oli i herbes aromàtiques que s’elaborava des dels anys vuitanta a Músser, a la Cerdanya, per uns dels primers elaboradors artesans que es van establir al Pirineu. Aquells joves van iniciar un camí que ara nosaltres intentem seguir. Fer-ho mantenint el relleu d’aquest formatge és quelcom molt significatiu per a nosaltres.

4. Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

Com hem esmentat amb anterioritat, intentem fer formatges naturals, amb una matèria primera de qualitat i amb uns volums que ens permetin estar damunt del procés en totes les seves fases: des de la cura del bestiar fins a la venda final. Això és el que entenem per a producte artesà. Som uns quants els que treballem sota aquests criteris, gent que fa uns productes d’altíssima qualitat. Desconec si som competència, que cadascú triï el que més li agradi.
També hi ha qui té un concepte molt més ampli del que és un producte artesà, tan pel que fa als volums com als processos emprats en la fabricació, en molts casos aconseguint uns productes finals boníssims. Però parlàvem de la importància del comerç de proximitat per anar donant a conèixer la història que hi ha darrere de cada formatge. Perquè sota aquesta gran etiqueta “artesà”, a la qual ens agrada tant a totes posar-nos, sovint s’hi barregen coses que tenen ben poc a veure.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.