Formatges del Pujol-Orra, la producció ecològica i sostenible

En Josep Orra és el productor de Formatges del Pujol-Orra a la finca del Pujol de Dachs, al municipi de les Llosses, comarca del Ripollès. Treballa amb llet de vaca de l'explotació familiar, que ha passat de generació en generació. A la dècada dels 90 les circumstàncies el van conduir a transformar la llet en productes làctics i formatges, tot de producció ecològica i elaborat de forma tradicional, venent els productes directament al consumidor final. Van decidir assumir aquest model per tal de mantenir la viabilitat de la seva activitat, fugint d'un model d'explotació intensiu.

1. Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l'evolució del vostre sector?

Personalment, crec que el comerç de proximitat hauria de ser la base del consum per a tothom, ja que aquest, juntament amb la qualitat, són els principals criteris. Si consumim allò que es produeix al nostre voltant estem afavorint que la gent es guanyi la vida i que es mantingui el paisatge i l'equilibri de cada territori. A l'hora de comprar cal tenir en compte què comprem, factors que tindran influència en la nostra salut, com i a on ho comprem.

Fins fa pocs anys ens hem preocupat de tenir prou aliments per a tothom, després es van adonar que era important controlar la qualitat de tot allò que menjàvem i ara, de mica en mica, cal que la gent prengui consciència de tot el que hi ha a darrere de l'adquisició d'un aliment, i per tant, la importància de consumir productes de proximitat.
L'evolució del nostre sector artesanal de productes làctics ha estat creixent, primer per la diferència de qualitat que hi ha entre un formatge industrial i un formatge artesà, és incomparable!, i segon perquè el client cada vegada té més consciència sobre la importància de consumir producte de proximitat.

2. Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

Per a mi no té sentit parlar de la meva empresa ni del meu projecte si només ens referim a la meva activitat com a negoci. Jo l'entenc com a un projecte global que respon a una forma de vida que reflecteix la filosofia que comparteixo, a on la preservació del patrimoni històric, cultural i arquitectònic té el primer lloc, i en segon terme, desenvolupo la meva feina de manera que em permet viure i que per tant em resulta econòmicament viable.

L'activitat a la finca es va iniciar tres generacions enrere; dels meus avis va passar als meus pares i després a mi. Fins aleshores es basava en la producció de llet d'unes poques vaques. Ara n'hi ha vint-i-cinc, que de forma extensiva pasturen tot el dia i només es recullen per ser munyides. En funció de l'època de l'any i la climatologia, la naturalesa ens ofereix unes plantes o unes altres, i això queda plasmat en la composició nutricional i organolèptica de la llet produïda.

Amb tots els canvis de mercat dels anys 80-90, les explotacions ens vam veure obligades a obtenir molt més rendiment per poder seguir existint i sobreviure. Això significava un augment considerable del nombre de caps de bestiar i una explotació intensiva per mirar de treure la màxima producció de cada animal. Lluny de la meva manera d'entendre les coses, vaig buscar una sortida per valorar el producte que estava obtenint i aconseguir vendre'l directament al consumidor final. A partir de l'any 1993, vaig començar a elaborar els nostres propis formatges intentant tancar el cicle de producció, treballant de forma integrada amb l'ecosistema agrícola, fomentant els cicles biològics naturals i mantenint i millorant la fertilitat de la terra a llarg termini.

El principal objectiu és mantenir la ramaderia tradicional tot desenvolupant una activitat viable i respectuosa amb l'entorn. Cal trobar l'harmonia entre la tradició de les finques, conreu i pastura. Mitjançant el tracte directe amb el consumidor final, s'intenta sensibilitzar a les persones sobre la importància de fer les coses ben fetes, i es crea un vincle d'unió entre el productor i el consumidor, que permet al productor obtenir un preu just i al consumidor final una seguretat i confiança en la procedència i qualitat d'aquell producte.

3. Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

La nostra producció s'ajusta al volum de llet del qual disposem, ja que establim un sistema productiu sostenible, fomentant la utilització dels recursos propis i minimitzant l'entrada de matèries de fora de l'explotació. Principalment s'elaboren formatges madurats però també se'n fan de frescos i cremosos.

Dins la gamma de productes trobareu diferents formatges madurats de llet crua o de llet pasteuritzada, formatges amb herbes, de pasta premsada i de pasta cuita, destaca l'elaboració de mantega, per ser una de les poques que es fa de manera artesanal i ecològica. Amb la llet resultant d'elaborar la mantega elaborem un formatge de muntanya, el qual té un contingut en greix més baix i destaca pel seu sabor aromàtic i la capacitat de fondre's. A causa de l'alimentació extensiva i natural del bestiar, les característiques dels nostres productes, sobretot el gust, va variant al llarg de l'any.

Tota la producció té el certificat ecològic del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica i també està elaborada sota el reglament de la marca de garantia “Producte del Ripollès”, que identifica aquells productes produïts i elaborats a la comarca seguint uns criteris de qualitat i sostenibilitat.

4. Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

Els nostres productes són únics i inimitables. D'altra banda, som dels pocs productors que preservem el medi natural. No busquem una producció elevada, l'animal va al seu ritme natural i aprofita la pastura que creix, tant als prats com al bosc, d'aquesta manera esdevé un producte molt més gustós.
La filosofia empresarial respon a una forma de vida, a una consciència, i jo gaudeixo fent aquesta feina, fet que s'acaba veient al producte. La gent que ens ve a visitar marxa amb la motxilla carregada dels valors que la naturalesa ens ofereix i que els nostres productes reflecteixen.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.