F. Xavier Amill, pagès i president de l’IGP Calçot de Valls

F. Xavier Amill i Rocamora és un pagès de Valls de 49 anys que es dedica als cultius de l’avellaner, ametller, vinya, oliveres, tomacó, ceba blanca i calçots en un total de 30 Ha. Actualment, és president de l’IGP Calçot de Valls, membre fundador, i és un tema que sempre li ha interessat i li agrada dedicar-hi moltes estones, per mirar de diferenciar el nostre producte de qualitat i de les nostres terres.

1. Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l’evolució del vostre sector?

El comerç de proximitat, penso que és un gran encert, ja que la gent ha de trobar els nostres productes al seu abast, ja que així, aprendrem més a estimar els nostres cultius, el nostre territori, la nostra gent, els nostres pagesos… Penso però, que igual que s’està ajudant a aquest comerç, també s’hauria d’ajudar igual a les nostres IGP i DOP de Catalunya, ja que totes elles, també són productes de proximitat, l’únic que els podem trobar al nostre costat i també lluny de les nostres contrades.

2. Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

Fa més de 25 anys que faig de pagès, després d’una parada, a causa de la primera crisi de l’avellana. Tinc el títol d’FP Agrari. Quant estudiava, una mestra em deia que l’ideal era tenir un sol cultiu en una sola finca molt gran, per poder estar al dia de totes les tècniques noves i així treure el màxim rendiment del cultiu. Sort que no ho vaig fer així, perquè amb les crisis que hi ha hagut en tots els cultius, carreteres, autopistes, autovies, polígons industrials, etc., no ens n’hauríem sortit. La diversificació de cultius, et fa estar també a l’últim crit de tot, conèixer els mercats, i per l’altra banda, els cultius minoritaris que tinc, com el calçot i els tomacons, et fa estar en contacte amb la gent, agraint-ho cada dia amb el treball que fas per ells. Fa un any que tinc un treballador i de moment anem funcionant, la venda directa, és el millor, però s’hi ha de dedicar molt de temps i esforç.

3. Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

L’avellana, l’ametlla, l’oliva i el raïm, tot ho porto a la Cooperativa, ja que el meu pare sempre ha sigut cooperativista i jo també. Però el calçot, a més de vendre’n a l’Agrobotiga de Valls, ens hem hagut d’espavilar i portar-ne a altres llocs. El tomacó és l’únic cultiu de venda directa a particulars, botiguers, bars, restaurants, etc., per poder treure així el màxim rendiment, ja que costa molt fer-ho.

4. Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Per què la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

Els nostres productes són de la nostra terra, on cuidem els terrenys, cuidem el paisatge del nostre país i si a més ens hi podem guanyar la vida, millor. Portem la traçabilitat dels nostres cultius, complim escrupolosament els tractaments fitosanitaris amb productes adequats per a cada cultiu, amb baixes toxicitats i molt específics per cada plaga o malaltia. Com pot ser que nosaltres complim i en canvi ens vinguin fruites i verdures d’altres països no europeus, amb toxicitats molt altes als nostres mercats? Nosaltres ho fem bé. Els pagesos som els primers que hem de creure en els nostres productes i així els del costat nostre, també hi creuran.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.