Experiències d’un agricultor i escairador de blat de moro

Avui, des de Gustum volem presentar-vos a l’Albert Canal, agricultor i escairador de Casserres que inicia la seva activitat com a escairador fa només 4 anys. Ell treballa en un obrador de carnisseria d’un supermercat de Casserres als matins i a les tardes es complementa fent de pagès. Voleu conèixer curiositats sobre aquest producte i sobre la història de l’Albert? Seguiu llegint!

1. Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l’evolució del vostre sector?

Jo no faig venda directa a l’explotació però sí als restaurants que gasten blat de moro escairat. La venda de proximitat la faig a través de la botiga de Cal Coloma, que sí que venen directament al consumidor final.

2. Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

El meu projecte va començar fa 4 anys quan va plegar un agricultor que cultivava blat de moro i era també escairador. El coneixia i em vaig quedar amb la llavor i també la seva maquinària, ell va ser qui em va ensenyar com escairar. M’he mecanitzat les màquines que faig servir pel procés i també he construït el molí d’escairar amb l’ajuda d’algun amic.

Ara escairo per altres pagesos que també cultiven blat de moro escairat. He anat creixent i el fet d’escairar el blat de moro em dóna més valor, ja que com que som pocs escairadors en puc treure un rendiment econòmic.

3. Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats?

Només ofereixo blat de moro escairat, i el producte el venc en sacs.
El procés consisteix en els següents passos:
1. Esgranar les espigues, és un procés ràpid en funció de la quantia que es vol esgranar.
2. Posar-lo a l’escairador, màxim uns 30 quilos perquè escairi bé, es triga uns 5 minuts.
3. Fer l’escairada amb el molí de pedra comporta 1 hora i 30 minuts. Durant aquest procés s’ha d’anar controlant i mullant el blat.
4. Un cop finalitzat, cal retirar-lo de l’escairador, es triga uns 10 minuts.
5. Ventar-lo amb la màquina de ventar i pot trigar entre uns 10 o 15 minuts.
6. Fer-lo assecar, posant-lo amb un prestatge reixat damunt d’unes taules grans i deixar-lo uns dies.

Com a curiositat, m’agradaria explicar-vos que conservo el blat de moro congelat perquè no es corqui. Aprofito el blat de moro que es trenca per casa perquè és molt més bo i la pellofa la dono a un amic per les seves cabres. La pellofa es treu perquè així quan bull surt el midó i per això s’infla.

4. Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

El meu producte és de qualitat i en aquest producte no hi ha massa competència perquè les quantitats de producció són molt petites i hi ha molts agricultors que ho fan per consum propi.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.