Espigoladors; lluitadors de l'aprofitament dels aliments

Espigolar era una activitat tradicional que es realitzava antigament als camps. Persones amb pocs recursos recollien als camps dels agricultors els excedents, com espigues de blat, fruits secs o olives, una vegada ja havien fet la collita. L’objectiu d’Espigoladors és fomentar aquesta activitat com a estratègia per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, facilitar l’accés a una alimentació adequada per a tota la població i impulsar la transformació social.

D’on surt el projecte? Quina és la vostra història? 

La Fundació Espigoladors va néixer l’any 2014 amb l’objectiu de construir un projecte basat en l’economia circular que tingués un impacte tant mediambiental, de lluita contra el malbaratament alimentari, com social.

A escala global, un terç dels aliments que es produeixen mai no arriben a ser consumits. A Catalunya aquesta xifra és encara més elevada, un 40%. L’objectiu d’Espigoladors és revertir aquestes xifres que, tenint en compte que hi ha moltes persones que no tenen garantit l’accés a una alimentació saludable, considerem que són una contradicció.

Les accions que duem a terme són molt diverses i pretenen impactar en els diversos estadis de la cadena de producció i distribució dels aliments. Per una banda realitzem activitats de sensibilització que inclouen tallers a escoles i instituts, tallers de cuina de l’aprofitament i estudis i consultories per a empreses i organitzacions. Amb aquestes accions pretenem erradicar el malbaratament alimentari que té lloc a les llars i en l’àmbit individual, un dels camps que compta amb xifres més elevades de malbaratament. Per altra banda, realitzem espigolaments als camps dels pagesos que, o bé no els resulta econòmicament rendible recollir, o bé el mercat no accepta els fruits que s’hi troben per motius estètics. Amb equips de voluntaris recollim les minves dels camps, el 95% de les quals es donen a punts de distribució d’aliments per a persones en situació de vulnerabilitat. Amb el 5% restant elaborem patés vegetals, cremes de verdura i melmelades que es comercialitzen sota la marca es im-perfect®. Tots els productes es fan al nostre obrador, inaugurat l’any 2018.

Qui hi ha darrere ?

A Espigoladors hi treballen 25 persones, que es reparteixen entre l’obrador i l’oficina. A l’obrador, situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, hi treballen moltes dones majors de 45 anys i joves residents al barri. Aquest perfil de contractació pretén impulsar la revitalització de l’indret on estem ubicats, un dels barris més vulnerables de l’àrea metropolitana de Barcelona.

A l’oficina hi treballen persones de diversos perfils formatius, i les seves funcions es reparteixen en diverses àrees. És des d’allà que es gestionen els espigolaments, les campanyes de sensibilització i les de comunicació que es duen a terme.

On us podem trobar?

Tant l’obrador com les oficines estan situades al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. Aquesta és una localització estratègica que permet a la Fundació estar a prop de la ciutat de Barcelona, del Parc Agrari del Baix Llobregat i del Mercabarna. Així mateix, la presència de la Fundació en un barri vulnerable com és Sant Cosme contribueix a la seva revitalització social i obre la possibilitat d’oferir oportunitats laborals als seus habitants.

Quines activitats organitzeu perquè us coneguin? 

S’utilitzen tres vies diferents per donar a conèixer la marca es im-perfect® de productes vegetals. Les activitats de mostra, degustació i explicació dels productes directament als punts de venda són les que més es fan servir. També s’assisteix a fires alimentàries, tant a les dirigides a un públic professional, com per exemple el Fòrum Gastronòmic i Alimentària, com a les dirigides als consumidors finals. Per últim, s’intenta potenciar al màxim l’activitat a les xarxes socials per arribar un públic més extens i divers.

Teniu algun punt de venda de tots els productes que elaboreu?

Els productes de la marca es im-perfect® es venen a diverses botigues d’arreu de Catalunya i d’Espanya. La majoria estan situades a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Quin és el vostre valor diferencial?

El diferencial dels productes es im-perfect® és triple. Per una banda, les verdures i fruites que s’utilitzen per produir-los són fresques, de proximitat i de temporada. Per altra banda, els productes es im-perfect® són sinònim d’haver ofert una segona oportunitat a fruites i verdures que, d’altra manera, haguessin estat descartades i malbaratades a causa dels criteris estètics que regeixen el mercat alimentari. A més, la marca també neix d’un compromís social amb els veïns i veïnes del barri de Sant Cosme, que troben una oportunitat laboral a l’obrador de la Fundació Espigoladors.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.