El Celler Baronia de Vilademuls: Afició que ha portat a la producció del seu propi vi

D’on surt el projecte? Quina és la vostra història? 

El nom del vi, Baronia de Vilademuls, reflecteix la història i la cultura d'un petit poble anomenat Parets d'Empordà, situat al Municipi de Vilademuls (Pla de l'Estany).

Hem recuperat una vella dedicació familiar del cultiu de la vinya per convertir-la en una afició que ens ha portat a produir el nostre propi vi.

L’any 2003 em vaig jubilar (Joaquim, propietari) i llavors tenia una autorització que em permetia plantar més ceps dels que ja tenia. Així que m’hi vaig posar de ple. Vam començar a produir vi de seguida. Però per fer bon vi, abans cal fer vinagre. Al principi es va tractar d’anar fent proves que ens les hem anat quedant per a ús familiar o cercles reduïts. El 2006 el vam comercialitzar per la trobada de la Gent Gran del Pla de l’Estany, cosa que ja va suposar un repte per nosaltres.

El celler es troba situat a Can Maure, una de les cases que formen el nucli de Parets d'Empordà, on antigament s'aixecava el castell de Parets. Al fons, la Mare de Déu del Mont, les Salines i les Alberes, amb el Canigó a l'altra banda de la frontera.

Quines activitats organitzeu perquè us coneguin? 

El Celler Baronia de Vilademuls us ofereix la possibilitat de viure una experiència inoblidable, practicant l'enoturisme. Us proposem un recorregut per les nostres vinyes i el Celler, i finalitzarem la visita amb un tast dels nostres vins embotellats acompanyats de pernil i embotits típics de la comarca.

La visita al nostre Celler sorprèn per la seva construcció rústica medieval i comprèn diferents departaments formats per murs de velles pedres, algunes de les quals de ben segur tenen un origen que es perd en l'època feudal. Es poden visitar tot un seguit de petites sales, des de l'elaboració del vi, passant per l'emmagatzematge en les tradicionals botes de roure, fins a la preparació de l'ampolla final.

Teniu algun punt de venda de tots els productes que elaboreu?

L'any 2008 es varen produir unes 1.200 ampolles, que van passar a ser 2.300 dos anys després. Al principi es començà a vendre a cercles reduïts, col·laboracions locals i comarcals, per anar ampliant amb el temps la xarxa de venda del producte. A partir de l'any 2012 el vi que es produeix en aquest celler es comença a comercialitzar amb la D.O Catalunya.

Quin és el vostre valor diferencial?

Aquest vi ha estat produït en una masia documentada des de l'èpoda medieval de Parets d'Empordà-Vilademuls (Pla de l'Estany), on tradicionalment i a part d'altres esplets, s'hi ha anat conreant la vinya i s'hi elabora vi de forma artesanal. 

La producció es realitza de forma totalment artesanal, ja que la fermentació es du a terme amb els propis llevats del raïm i la coloració del vi és deguda als tanins procedents de la pell del raïm. Al no ser filtrat en fre, pot contenir pòsits.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.