Dirk Madriles, agricultor i ramader ecològic d'ovelles i cabres

Sóc en Dirk Madriles, pagès i pastor. Vaig començar la meva activitat l’any 2007, com a jove agricultor i partint de zero. Amb un ramat d’ovella Ripollesa de la zona em vaig instal·lar a La Ginebreda de Castellterçol, amb l’objectiu de reconvertir la finca a l’agricultura i la ramaderia ecològiques. Tota la producció agrícola es dedica a l’alimentació del ramat de 250 ovelles i 15 cabres, dels quals obtenim els xais i els cabrits que venem a particulars, carnisseries i restaurants.  Aprenent l’ofici a poc a poc i tenint cura de tot el procés productiu, des de l’elecció dels conreus, la pastura, la naixença i cria dels xais i fins al moment del sacrifici i la posterior comercialització.

Hem aconseguit un producte de gran qualitat, molt valorat i que revaloritza la gestió del territori i la feina de pastor.

1. Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l’evolució del vostre sector?

A la Ginebreda som un exemple de Nova Pagesia, una manera de fer agricultura i ramaderia, ecològica i tradicional, que trasllada al consumidor final les virtuts de com s’ha fet el producte, quines qualitats concentra i quines persones hi ha al darrera. Es teixeix una xarxa de confiança que beneficia tant al consumidor com al productor, i això és el que dóna sentit al comerç de proximitat.

Des de La Ginebreda fem venda directa de la major part dels xais i cabrits obtinguts del nostre ramat i afavorim el comerç de proximitat servint carnisseries i restaurants dins la nostra zona d’influència.

2. Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu?

Estic format com a enginyer agrònom, vaig treballar molts anys en granges de vaques de llet i com a enginyer i cercava posar-me pel meu compte com a pagès i ramader. Finalment, i després d’anys de buscar finques, vaig poder trobar una finca al Moianès amb unes condicions honestes d’arrendament, on engegar el meu propi projecte. Aquests deu anys d’inici de l’activitat ens han servit per aprendre l’ofici i aconseguir un producte ecològic, la carn de xai, que els nostres clients valoren molt. Ara, el projecte ja és madur i estable i ens permet tenir perspectives de futur positives.

3. Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats? 

Oferim principalment carn de xai ecològica en format de mitja canal tallada al gust i a punt per cuinar. Per carnisseries i restaurants solem servir les canals senceres. Els factors que influeixen en la qualitat de la carn de xai són tant l’alimentació de les ovelles com la dels xais: és imprescindible que els animals s’alimentin de gran varietat de plantes, tant les cultivades com les espècies silvestres presents al bosc, entenent l’alletament del xai per part de la seva mare com el més important. També cal tenir en compte el benestar animal prop del sacrifici, així com el transport fins a l’escorxador, el mateix sacrifici i la manipulació de la canal. Així assolim unes qualitats que fan del xai ecològic de La Ginebreda una carn excepcional.

4. Valor diferencialQuè fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència?

Ara per ara, en la producció ecològica de carn de xai, els productors col·laborem i ens ajudem. El mercat que abastim és un mercat proper en el que el consumidor s’interessa per conèixer l’origen del producte, la manera de produir-lo i les persones que el fan. Amb el nostre xai ens esforcem a que els consumidors valorin el xai al plat, comparant-lo amb un altre xai d’origen desconegut i, amb una visita a la nostra ramaderia, que descobreixin les raons de per què el nostre xai ecològic és més saludable, té més bon gust, un bon preu i serveix per mantenir viu un petit tros de territori i paisatge.

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.