Casa Dalmases, el productor del mes de juny

L’ordi és un dels principals cultius de Catalunya. Concentrat a les Terres de Ponent i a les planes de la Catalunya Central, és el cereal amb el qual s’elabora la tant apreciada i refrescant cervesa. Aprofitant que és temps de recol·lecció, el productor d’aquest mes de juny és la Fundació Casa Dalmases, una entitat sense ànim de lucre que es dedica a l’elaboració i comercialització de cervesa. No et perdis la seva entrevista!

La Fundació Casa Dalmases és una entitat que té per objecte millorar la vida de les persones en risc d’exclusió social a través de la seva integració social i laboral, destinant a aquest fi l’edifici conegut com a Casa Dalmases, una casa palau del segle XVIII, ubicada al mig del carrer Major de Cervera (Lleida). L’objecte de la Fundació es sustenta sobre tres finalitats: la dinamització del territori (la Segarra), la promoció de la cultura, la música, i altres activitats de lleure d’àmbit territorial, que puguin contribuir al benefici de l’objectiu fundacional així com al desenvolupament local, i finalment, l’impuls de projectes que generin oportunitats laborals.

En aquest sentit una primera línia de negoci que s’està impulsant des de fa un parell d’anys és l’elaboració i comercialització de cervesa artesana, en un obrador situat als baixos de la Casa Dalmases, que ja dóna feina a tres persones. Actualment s’està obrint una segona línia de negoci d’elaboració i comercialització de xocolata, que esperem que doni feina d’entrada a dues persones més.

Quina és la vostra opinió sobre el comerç de proximitat? Quina ha estat l’evolució del vostre sector? El comerç de proximitat és prioritari. Una de les finalitats de la Fundació és la dinamització del territori. Nosaltres sempre treballem integrant productes de proximitat. Sempre que realitzem degustacions, maridatges i actes a la Casa Dalmases contactem amb petits productors del territori, per oferir els seus productes, per donar-los visibilitat i posar-los en valor. Creem aliances amb ells i entre tots fem presència local. Pensem que és un valor afegit al nostre propi producte també. Treballem perquè les nostres cerveses i xocolates siguin referents en actes en l’àmbit comarcal i local. I així és. Des de la Paeria se’ns té molt en compte i també des d’altres entitats de la comarca. A més, en el nostre sector, també hi ha una clara tendència a potenciar el comerç de proximitat. Es pot veure amb la creació de la Ruta de la Cervesa Artesana de Lleida, de la que formem part, en la creació de l’Associació de Cervesers Artesans de Lleida (ACALL) a la qual també pertanyem.

Explicació de la vostra empresa / projecte. Com sorgeix? Quin objectiu té? Quina trajectòria teniu? Lligat a la finalitat de la Fundació, als seus inicis, quan es va pensar en obrir una primera línia de negoci es van contemplar vàries opcions. La idea era trobar algun producte vinculat al territori. El nostre model de referència és la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges, que amb el mateix objecte que nosaltres, a partir dels conreus de la zona, que són el raïm i l’oliva, fan vi i oli. La Segarra és terra de cereal i per això vam apostar per la producció de cervesa artesana. A més teníem una persona que dominava el tema i ens podia ajudar a posar en marxa el projecte. Ara ja fa dos anys que funcionem i podem dir que estem en vies de consolidació del negoci. El nostre primer èxit va ser poder contractar a tres persones. Avancem lents però amb pas ferm. Hem apostat per una comercialització en dos mercats diferents. Un primer mercat molt local que identifica el producte amb el lloc on es produeix. Estem a la majoria d’establiments i restaurants de Cervera, i anem creixent en el territori fent cercles concèntrics. Un segon mercat és més selectiu. Estem entrant a botigues especialitzades i restaurants de gamma alta. Ja tenim alguns punts de venda oberts a Barcelona i Lleida.

Presentació de la gamma de productes. Quins productes oferiu? Pinzellades del procés de fabricació? Curiositats? Actualment oferim dues gammes de productes: una cervesa Pale Ale, aromàtica i refrescant amb un punt cítric; i una cervesa Red Ale, elaborada amb set maltes, és una cervesa amb gustos torrats suaus i amargor moderada. Estem treballant una tercera gamma, però encara no podem avançar res. Les ampolles en què se serveixen les cerveses són de 33 cl i també de 75 cl (de cava). Als inicis de l’activitat, quan teníem molt pocs recursos i experiència, la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges ens regalava ampolles de cava perquè poguéssim fer proves de cervesa. Quan ja vam començar a comercialitzar i a comprar les ampolles, els consumidors ens continuaven demanant el format de 75 cl i per això vam decidir continuar amb l’ampolla de cava. Com a curiositat cal destacar que les etiquetes de les nostres cerveses estan protagonitzades per la cara d’un drac. Aquest drac és un dels motius que vesteixen les bigues que es troben a una antiga fàbrica de gas acetilè, situada als baixos de la Casa Dalmases.

Valor diferencial. Què fa diferents els vostres productes? Perquè la gent hauria de comprar els vostres productes i no els de la competència? La nostra cervesa és un producte amb valors: el territori, la proximitat i el valor social. Això ens fa ser més exigents amb la qualitat, que ha de primar en tot el procés d’elaboració i també en la comercialització. A més és un producte que no es pot separar de la finalitat de la Fundació, perquè la seva elaboració dóna feina a persones en situació de risc d’exclusió social, millorant així la seva qualitat de vida, la seva autoestima i els seus recursos econòmics.

Si t’agrada la cervesa i vols col·laborar en la causa de la Fundació Casa Dalmases, no dubtis en trobar-la i assaborir-la! Descobreix més a la seva pàgina web http://casadalmases.org

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.