La segona sessió de les segones jornades gastronòmiques GUSTUM a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida promocionen el producte garriguenc

05 Novembre 2018 | Gustum | Les Garrigues
2na Jornada Garrigues

Aquest dilluns 5 de novembre, els alumnes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida van conèixer de primera mà diferents productes garriguencs que el xef Xavi Benet, de l’Hostal Restaurant Benet (Les Borges Blanques) utilitza a la seva cuina. En aquesta segona sessió, el xef de les Garrigues, Xavi Benet, va proposar als alumnes tres plats elaborats amb oli de les Garrigues, guatlles i pomes. Els plats que va cuinar el xef garriguenc formen part del menú degustació que ofereix en el seu restaurant durant la 24a Mostra Gastronòmica de les Garrigues que es celebra fins el 16 de desembre en diferents restaurants de la comarca.

Durant la sessió d’aquest dilluns, el cuiner de les Garrigues va proporcionar als alumnes tres propostes gastronòmiques elaborades amb diferents productes de les Garrigues, com l’oli d’Arbeca, les guatlles de Juneda o les pomes. El xef va elaborar una emulsió de coliflor amb oli d’oliva verge extra, cansalada i ou, unes guatlles a la barbacoa i unes postres on la poma es va presentar en diferents textures i formats creant unes postres delicades i molt refrescants. Els plats van ser elaborats en directe i els alumnes van provar cadascun dels plats.

Benet, va destacar la importància de tornar als sabors i les aromes d’abans en una cuina més moderna, en la cuina d’autor que ell elabora al seu restaurant. El cuiner també va realçar la importància de l’ordre i la mise en place que és la base perquè el servei surti correctament. Benet, treballa juntament amb el seu germà en un petit restaurant ubicat a les Borges Blanques, al bell mig de la població.

En aquesta ocasió, el xef garriguenc va comptar amb la presència del jove productor d’oli Adrià Dalmau, d’Arbeca. Amb 25 anys, Dalmau ha aconseguit crear un nou concepte d’oli d’oliva, focalitzat en transmetre l'essència original i més exclusiva de l'oli d'Oliva Premium d'Arbeca. “Nousegons és un veritable suc natural d'olives arbequines verdes”, argumentava Dalmau fent referència a la marca que ha creat. Nousegons Unique s'elabora exclusivament amb les millors olives arbequines verdes, delicadament seleccionades i recol·lectades manualment, durant el mes d'octubre quan les olives presenten un punt de maduració inicial, i transportades únicament amb caixes de 12 quilos. Obtingut mitjançant procediments mecànics i per extracció en fred. Dalmau també va insistir en la importància de “tirar-se de cap a la realització de projectes que es tinguin al cap, perquè encara que sigui difícil, i que ningú hi cregui, serà quan es podrà fer allò que un realment vol.”

Benet, per la seva banda, també va realçar la gran feina del jove productor de les Garrigues, que ha sabut tirar endavant aquest projecte innovador en el sector de l’oli.

Emmarcada en el projecte Gustum, la proposta té per objectiu promocionar els aliments produïts a les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià i Les Garrigues i posar-los en valor davant dels futurs professionals del món de l’hostaleria. Aquests estudiants, formats a la província, són un col·lectiu estratègic ja que seran prescriptors dels productes locals en un futur proper.  

A través de quatre sessions els 35 alumnes del 3r curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Direcció en Cuina i Serveis de Restauració i els de 3r curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cuina, Gastronomia i Serveis de Restauració de l’Escola d’Hoteleria de Lleida coneixeran de primera mà el valor dels productes de les quatre comarques a través d’un showcooking impartit per un xef de referència de cada comarca. Aquest elaborarà diferents propostes gastronòmiques utilitzant productes del seu territori. Durant la sessió cada xef repassarà les qualitats i característiques de cada producte, la forma òptima de treballar-lo i els resultats que se n’obtindran.

Albert Marimon, del restaurant La Cava (Tàrrega) serà el tercer cuiner d’aquestes jornades, que continuaran el proper dilluns 12 de novembre.

Tots els xefs estan acompanyats a més d’un productor de cada zona que els ajuda a explicar millor el producte utilitzat i el valor que té per a la gastronomia. Comparteix a les xarxes socials!

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.