L'agroalimentari, un sector clau per abastir la població arran de la COVID-19

31 Març 2020 | Gustum | Pla d'Urgell
Formatge1

Arran de la pandèmia del coronavirus, el sector agroalimentari ha resultat clau alhora d’abastir la població, que ha vist com la seva vida es paralitzava.

En aquest sentit, productores i elaboradores de productes agroalimentaris han impulsat noves iniciatives perquè la gent pugui continuar alimentant-se i aposti pel producte de proximitat.

A continuació, us en parlarem d'algunes, ja que creiem que són molt interessants i alhora ajuden a difondre la tasca que fan unes i altres. Des del projecte Gustum, treballem sempre per fer difusió i promoció del sector agroalimentari local, artesà i de qualitat.

Des d’aquí, agrair com sempre, la tasca del sector primari, que fa que tinguem a taula aliments d'excel·lent qualitat que cal defensar, promocionar i comprar sempre un preu just i digne.

Ara més que mai, incentivem la compra i el consum de productes de proximitat. Aquí teniu algunes de les iniciatives creades:

- Pagesos i elaboradors locals del Parc Agrari del Baix Llobregat i de la Xarxa de Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, han posat en marxa diferents iniciatives per fer arribar aquests productes de proximitats als domicilis particulars.

- En aquest sentit, el Consell Comarcal del Maresme posa a l'abast de la població un mapa on es localitzen les empreses de la Xarxa del Maresme per poder fer comandes directament. Quan es clica a sobre de cada productor, es pot trobar la informació de contacte per poder realitzar la comanda.

- Una altra de les iniciatives creades és la de Prodeca, que ha creat una plataforma de difusió anomenada #AlimentsDeProp que trobareu a la seva web i que vol facilitar el contacte entre els consumidors i els productors agroalimentaris locals en aquest context d'excepcionalitat.

- 'Pagesia a casa'és  el projecte d'Unió de Pagesos, que permet posar en contacte pagesia i consumidors (a través de l’apartat Societat de la sevapàgina web), en el marc de la situació de confinament com a conseqüència del coronavirus. L’objectiu és facilitar, tant a productors com a consumidors, la comercialització i la compra d’aliments de proximitat. els consumidors disposen d’uns 250 productors per fer les comandes, i tenen a disposició uns 90 productes d’alimentació, segons la temporada, dividits en els apartats de fruita (mandarines, taronges, peres, pomes), verdura (albergínies, bledes, carbasses, carxofes, espinacs…), carn (conill, pollastre, porc, vedella, xai…) i altres (aquesta última categoria inclou productes com llet i derivats làctics, mel, ous, fruita seca, embotits, cerveses artesanes i vi, entre altres).

- En un altre punt del país, a la Cerdanya, diferents productors s'han organitzat per vendre el seu producte final directament al consumidor a través de dos punts de venda d’aquest territori, ja que molts dels seus clients habituals són hotels i restaurants i en aquests moments estan tancats, igual que les fires i mercats de productes de proximitat. D’aquesta manera, asseguren la venda d’un tant per cent del que produeixen. Podeu veure la llista en aquest enllaç.

- L’Associació Arran de Terra, una associació que treballem en els àmbits agroalimentari i del desenvolupament local des de la perspectiva de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària, també han volgut incentivar el consum de producte local. En aquest sentit, ha creat una llista de productors/es del sector agroecològic del territori per realitzar comandes no només aquests dies, sinó tots els dies de l’any.

- També hi ha certs productes de proximitat i temporada, que han vist com la seva venda disminuïa, com és el cas de la carxofa o el calçot. Els Espigoladors han creat diferents iniciatives perquè els pagesos no perdin la collita i la gent pugui consumir-ne a casa, tot fent receptes i compartint-les amb aquests productes.

- A la comarca del Segrià, també hi ha diferents productors que ja distribueixen a domicili. A la llista elaborada per Promoció Econòmica del Segrià, hi poden trobar productors de festucs, cervesa artesana, sucs naturals, oli d’oliva o fruites i verdures.

- L'Agència del Berguedà ha creat un web molt complet"Comerç i productors locals" amb un seguit d'informacions i recomanacions, i un llistat específic de les empreses agroalimentàries.

- El Rebost del Bages també ha iniciat una campanya per promoure el consum de productes locals mentre duri la situació de confinament, donant a conèixer diferents productors del territori que reben comandes de manera telemàtica i les reparteixen a domicili. De moment, hi ha 12 productors que s’han sumat a la iniciativa.

- A l'Alt Penedès, diverses empreses agroalimentàries també han volgut sumar esforços i han creat una xarxa per servir comandes a domicili. Alguns dels productes que es poden demanar són melmelades, cervesa artesana, oli d'oliva o fruita i verdura. La llista d'empreses es pot consultar al web del Consell Comarcal de l'Alt Penedès.

- A la Vall del Corb, les productores també han elaborat uns cartells amb informació sobre els establiments, elaboradors i productors de la zona per tal de consumir els productes que elaboren a la mateixa Vall del Corb. La guia està disponible a les xarxes socials de l'agrupació Vall del Corb.

-Un altra de les iniciatives és la dels Productes del Ripollès, una associació que fa anys que treballa sota aquesta marca però que amb la crisi santiària de la Covid19, han decidit obrir temporalment un canal de venda directa de productes agroalimentaris del Ripollès. Els productors es poden veure a la seva web, i decidir quin dia es fa la recollida del producte.

- L'Ajuntament de Tremp, a través dels seus programes de promoció econòmica, l'Alt teu gust, aliments del Pallars, i el projecte de dinamització comercial del Pallars Jussà també ha posat en marxa iniciatives i accions per estimular la compra i consum de producte de proximitat. En aquest moment, s'està treballant en la preparació d'un futlletó per recollir els diferents canals de venda de productes locals, i també s'està coordinant la venda de cistelles col·lectives. En recull tota la informació la revista La Borrufa.

- A la comarca de la Noguera, el balaguerí Ivan Fustero, creador del web www.mercatsetmanal.cat, que reuneix informació de 680 mercats ambulants de Catalunya, proposa un ‘mercat virtual’. Ho fa posant a disposició dels productors un formulari perquè puguin oferir els seus productes i lliurar-los a domicili sota demanda dels particulars que els hi facin encàrrecs. Fustero va posar en marxa Mercat Setmanal l’estiu del 2006 i l’ha anat enriquint durant tots aquests anys per la seva estima als mercats i paradistes.

- El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha iniciat la campanya Del Parc al plat’, per oferir cistelles amb productes locals a preus especials i fer front a la davallada de vendes que pateix aquest sector derivada de l’emergència sanitària del coronavirus. La iniciativa vol donar oxigen al sector agroalimentari, que ha vist disminuir notablement els seus ingressos amb el tancament de bars, restaurants, i mercats. ‘Del Parc al plat’ ofereix 7 cistelles diferents, 2 de les quals vegetarianes. Els enviaments es faran a tot Catalunya. La iniciativa permet posar directament a disposició del públic diferents cistelles amb productes del parc, com ara carn, formatge, vi, cervesa, infusions, pastes, i embotits.

La DOP Les Garrigues engega la campanya “Te’l Portem a Casa”, una iniciativa que sorgeix en el marc de la situació excepcional provocada pel virus COVID-19. Amb aquesta acció, la DOP Les Garrigues vol fer ressò del servei de transport a domicili del qual disposen totes les cooperatives adscrites a la DOP. L’objectiu és facilitar a la ciutadania que romangui a casa i informar-la que pot realitzar les seves compres d’oli d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues de manera online, o bé, per comanda telefònica. A la seva web es poden consultar totes les cooperatives que ofereixen aquest servei.

Slow Food promou els aliments bons, nets i justos; per aquest motiu, i amb la tancada de mercats setmanals, s'ha organitzat amb els seus s productors perquè la gent pugui seguir consumint els seus aliments bons, nets justos i locals, durant aquests moments d'emergència sanitària. Els productors que ofereixen els seus productes es poden consultar aquí.

- El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha iniciat la campanya ‘T’ho portem a casa’, per apropar els productes de proximitat i de temporada a la ciutadania. T’ho portem a casa’ facilita que quaranta vuit productors de la xarxa ofereixin la possibilitat que els consumidors contactin amb ells perquè els enviïn les comandes directament als domicilis. S’hi poden trobar des de carns, cereals, cervesa artesana, conserves, derivats làctics, embotits, formatges, fruita de llavor, fruita seca, herbes aromàtiques, llets, llegums, mel, melmelades, oli, olives, patés, plats cuinats, productes de fleca, productes ecològics, vinagre, vins, etc…

- La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya presenta la plataforma ‘ProducteCoop: directe a casa!’. Una cinquantena de cooperatives, 10 d’elles de Ponent, repartiran els productes a domicili com a resposta a la situació de confinament. Es pot trobar al web CooperativesAgraries . cat, on recullen totes les cooperatives que ofereixen un servei a domicili. Durant el confinament arran de l’estat d’alarma, els consumidors poden contactar a través de la pàgina web, per correu electrònic, telèfon o whatsapp.

- Davant aquesta situació excepcional, i juntament amb productors, petits empresaris i comerciants (sectors primari, secundari i terciari, respectivament), la Diputació de Girona ha engegat la campanya «Ajudem-nos! Triem productes i serveis d’aquí». L’objectiu d’aquesta iniciativa és que ens ajudem per canviar el model econòmic i de consum actual per una nova economia estretament vinculada al territori, que ens faci menys vulnerables i que ens permeti sortir reforçats de la situació actual.

L'empresa lleidatana SlowCode ha estrenat el portal Pageson, un nou marketplace gratuït de venda de productes de proximitat, artesans, ecològics que busca promoure la venda directa entre productors i consumidors. 

- La start-up Incubalia ha creat un web amb tots els establiments de les Terres de l’Ebre que entreguen productes a domicili. Mercarium és una plataforma que preten aglutinar tots els comerços que realitzen enviament dels seus productes a domicili. Posant així en valor als comerços locals que pretenen fer la vida més fàcil als consumidors.

Comparteix a les xarxes socials!

En Gustum utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent click aquí on podràs obtenir més informació.